Skip to main content

Waarom kiezen voor de kruiden en specerijen van kruidenboeket.be?

  • De korte keten : jouw bestelling komt rechtstreeks van bij de importeur in Nederland. Zoals je wel weet zijn de lage landen niet de bakermat van veel specerijen. Nederland was vroeger een wereldspeler in de handel met Azië en dat dankzij hun grote handelsvloot. Je hebt het wel geleerd op de schoolbanken, de successen van de VOC of de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Zij brachten volop specerijen mee uit Azië. In Nederland vind je nog steeds heel wat expertise als het gaat om in- en export van specerijen. Aromatische producten verliezen hun aroma tijdens opslag. De fijnste en meest subtiele aroma’s verdwijnen snelst, de harde basistonen in het smaakpalet blijven wel aanwezig. Door de rechtstreekse levering van bij de importeur sla je een heel proces van stockage over bij de groothandel en in de winkel. Groot was mijn verbazing als ik de proefbestelling opende en de geur van de gemalen nootmuskaat me dolenthousiast maakte. Die fijne aroma’s had ik nog nooit bij een ander merk mogen opmerken, hooguit bij een noot die je zelf raspt.
  • De biologische herkomst : Specerijen en kruiden komen vaak uit landen met een andere wetgeving dan hier. Soms is ook de controle op deze wetgeving minder sterk aanwezig. Sowieso moeten producten die worden ingevoerd naar de EG voldoen aan de hoogste normen. Door de biologisch gecertificeerde herkomst krijg je een extra veiligheid op de afwezigheid van residuen van gewasbestrijdingsmiddelen.
  • De verpakking: of je nu 100g nodig hebt of 5 kg, de kruiden en producten van kruidenboeket.be zitten goed verpakt om alle aroma’s vast te houden. De verpakkingen van 100g zijn dichtgeseald en na opening hersluitbaar met een zip-systeem.
  • De kwaliteit : je krijgt waar voor je geld. We zijn niet de goedkoopste en we willen dat ook niet zijn. Een klein potje specerijen uit de supermarkt dat daar al enkele maanden staat te verbleken in zijn lichtdoorlatend glazen bokaaltje is niet goedkoop. En je betaalt ook telkens opnieuw voor uw glazen potje. Bij kruidenboeket.be krijg je meer inhoud en een verschil in kwaliteit.
  • De smaakservice: we willen graag onze klanten helpen om met kruiden en specerijen te koken en om hun creativiteit aan te zwengelen. Daarom zorgen wij voor een gratis aanbod aan degelijke recepten vol met tips om jouw kookkunsten op smaak te brengen. Ook gaan we in de nabije toekomst workshops organiseren. Met dertig jaar ervaring als kok en als voedingskundige-diëtist is de kans groot dat wij u verder kunnen helpen.
  • Het ruime assortiment: We hebben een heel groot assortiment. Toch zal je een aantal producten niet terugvinden omdat ze niet beantwoorden aan de door ons gestelde eisen. Maar er is voldoende diversiteit aanwezig zodat je telkens weer nieuwe producten ontdekt!

Wat zijn de leveringsvoorwaarden?

  • Er wordt enkel verzonden binnen België. Verzendingskosten voor bestellingen tot 70 euro : 6,85 euro.Gratis verzending voor bestellingen vanaf 70 euro en met een maximum tot 25kg.

    Verzendingskosten voor bestellingen vanaf 25kg of levering op pallet : contacteer ons.

Hoeveel kruiden en specerijen mag je dagelijks gebruiken?

  • Breng smaak in je leven is geen holle slogan van Kruidenboeket. Van de meeste kruiden en specerijen gebruiken we maar minimale hoeveelheden, enkele grammen per dag. Ze gaan dus bij normaal gebruik geen kwaad kunnen, maar ze zullen u ook geen miraculeuze goede gezondheid opleveren. Ze brengen wel smaak in het eten en dus ook in het leven. Uw voeding moet evenwichtig zijn en met veel afwisseling. Kruiden en specerijen kunnen daarbij helpen!

Hoeveel kruiden of specerijen mag ik toevoegen aan een gerecht?

  • Dat is een moeilijke vraag. In sommige gerechten moet een kruid goed doorsmaken zoals dragon in een béarnaise. Wat is de ideale hoeveelheid mosterd in mayonaise? Dat is dan weer regionaal afhankelijk, in Frankrijk vinden we mayonaises terug in de winkelrekken met veel mosterd, die vind je hier in België niet standaard terug. In witte soepen gebruik ik altijd een beetje nootmuskaat, maar als de gast de nootmuskaat proeft… tja, dan heb ik er teveel ingedaan. Soms moet een aroma of smaak zeer subtiel aanwezig zijn en soms moet die op de voorgrond treden. Hou in ieder geval het product in ere. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om een dure verfijnde tarbot te gaan serveren in een pikante curry, dat is zonde van de vis. Diezelfde tarbot kan je wel wat subtielere aroma’s geven van bijvoorbeeld ui of venkel.
    Smaak is zo verschillend. Jonge kinderen proeven nog heel goed met hun vele intacte smaakpapillen, overdrijf dan niet met sterke kruiding. Senioren (of moet ik jaggers zeggen?) hebben al wat smaakpapillen minder en daar mag al iets feller gekruid worden, maar dan liefst het zout wat beperken..
    Uit ervaring weet ik dat beginnende koks bang zijn om teveel te kruiden. Mettertijd leer je dat wel. Het is vooral opletten met pikante specerijen die steeds pikanter gaan smaken naarmate de bereiding verder kookt. Dit komt veel voor bij soep die je afsmaakt, daarna nog even laat doorkoken en de soep is plots zoveel pikanter geworden. De peper overheerst en de aroma’s van de peper zijn verdwenen.

Hoe bewaar je best kruiden en specerijen?

  • Bewaar ze droog, niet te warm en weg van het licht. Dat is voor bijna alle andere droge voedingsmiddelen ook het beste.
    Droog: bacteriën en schimmels hebben vocht nodig om te groeien. Hou de verpakking dus droog en vermijd dat er dampen vanuit de keuken neerslaan in uw verpakking door de verpakking telkens goed te sluiten en door temperatuursverschillen te voorkomen omdat er anders condens kan ontstaan.
    Temperatuur : 18°C is een ideale temperatuur om de producten te bewaren, vermijd temperaturen boven de 25°C en onder de 15°C. Aroma’s zijn vluchtig, dus hoe warmer, hoe sneller ze verdampen.
    Donker : specerijen verliezen hun kleur onder invloed van (zon)licht. De klassieke doorschijnende kruidenpotjes in glas zijn niet slecht als ze in een kast of lade worden bewaard, weg van het licht. In glas zie je natuurlijk wat er in zit en dat is best handig. Glas is ook niet poreus en kan je heel goed reinigen. Plastic neemt soms de kleur over van het kruid (kurkuma, tomatenpoeder!) en die kleur krijg je er maar moeilijk uit.

Wat betekent de term kiemvrij?

Micro-organismen bevinden zich overal onder de vorm van bacteriën, gisten, schimmels en virussen. Ze zitten in de lucht, in de aarde en in de lucht. Als je heel hygiënisch verwerkt en verpakt, dan kan je de hoeveelheid aanwezige bacteriën beperken. De bewaartijd van een product hangt af van het kiemgetal, dat zijn het aantal bacteriën die in de aanvangsfase aanwezig zijn. Kiemarm wil zeggen dat er heel weinig micro-organismen aanwezig zijn in het product, bij de term kiemvrij zijn die normen nog strenger. Bedrijven kunnen er voordeel bij hebben om kiemarme producten te gebruiken om zo de bewaartijd van hun producten te verlengen, zeker als de producten achteraf geen hittebehandeling krijgen. Ook sommige mensen met een verminderde weerstand of immuniteit (bij een chemokuur bijvoorbeeld, of bij zwangerschap) kan het aangewezen zijn om de voorkeur te geven aan kiemarme producten.