Voor een brood van ruim 1 kg

Werkwijze
Duurtijd: 15 minuten (zonder rijs- en baktijd)
Bak eens zelf een volkorenbrood, helemaal niet moeilijk! Volkorenmeel bevat alle vitaminen, mineralen en voedingsvezels uit de tarwekorrel.
- Doe de boter, het zout en de volkorenbloem in de mengkom.
- Laat de keukenmachine draaien met de kneedhaak op lage snelheid.
- Weeg het water af en breng het op een temperatuur van 30-40°C. (microgolf)
- Los de gist op in het water en voeg het bij het deeg.
- Laat minstens een half uur draaien in de machine. (Op lage snelheid om de motor niet te belasten, zorg dat je machine vast staat op de werktafel!)
- Na deze kneedtijd is het deeg nu heel elastisch.
- Laat het deeg nu 30 minuten rusten in de mengkom van je keukenrobot. (onder deksel of een vochtige handdoek)
- Neem het deeg uit de mengkom en leg het deeg op een werktafel bestrooid met wat bloem.
- Vorm het deeg tot een bol (opbollen).
- Laat het brood op een warme plaats rijzen onder een vochtige handdoek.
- Laat het deeg rijzen tot het minstens verdubbeld is in omvang, dat zal ongeveer 30-60 minuten duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
- Zet een schaal met water in de oven en verwarm de oven voor op 200°C.
- Verwijder de handdoek en bak het brood gedurende 50 minuten.
- Ik laat het deeg rijzen in de oven zelf op stand 40-50°, na het rijzen laat ik het brood zitten en zet de oven op 200°C. Tel dan wel 10 minuten extra oventijd bij. Zo gaat het deeg niet inzakken bij het manipuleren naar en in de oven.
- Liever twee kleine broodjes? Snij het deeg na de eerste rijs in twee delen, laat rijzen en verminder de uiteindelijke baktijd van 50 minuten naar 35 minuten, zelfde oventemperatuur.
- Haal het brood uit de oven en ontvorm het.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
- Kruidenboeket wenst u smakelijk eten!
Ingredienten
Volkorenbroodbloem
400 gram
Water
240 gram
Melkerijboter of olijfolie
25 gram
Zeezout
8 gram
Verse gist
20 gram