Skip to main content

Kruiden zijn eigenlijk de verse of gedroogde delen van groene planten.

Denk bijvoorbeeld aan peterselie, bieslook, tijm, kervel, dragon, verse koriander,… Gedroogde kruiden mag je altijd even laten meekoken. Verse kruiden niet, die voegen we op het laatste toe. De steeltjes kunnen we wel gebruiken. Zo gebruiken we peterseliestengels in een kruidenboeket of bouquet garni. We gebruiken ook de steeltjes van de dragon voor het maken van een gastrique die de basis vormt voor een béarnaisesaus.

Specerijen zijn sterk smakende delen van planten.

Ze zijn meestal gedroogd en hebben een uitheems origine. We denken aan peper, gember, kaneel, korianderzaadjes.

Zout is een smaakmaker en meestal niet van plantaardige oorsprong.

De zee is de grootste bron van zout. Geraffineerd zout is het zuiverste zout, het is pure NaCl (natriumchloride). Daar zitten geen andere mineralen in. Bij zeezout zijn er nog allerlei andere mineralen aanwezig en deze zorgen voor een rijkere smaak. Steenzout is zout dat gewonnen wordt in zoutmijnen op het land op plaatsen waar de zee heel lang geleden uitdroogde. De hoeveelheid zout die we innemen moeten we beperken, anders kan dit onder andere leiden tot hoge bloeddruk of hypertensie. Kies daarom liever voor ‘minder’ zout met ‘meer’waarde. Gelukkig zijn er tal van kruiden en specerijen die het gebruik van zout kunnen beperken.

In selder of selderij zit van nature een grotere hoeveelheid zout of NaCl. Toch is dit niet de basis van selderijzout, maar selderzaadjes worden gemengd met zout om tot selderijzout te komen.

Zoetstoffen

Zoetstoffen hebben allemaal een verschillende zoetkracht. Er zijn zoetstoffen die veel energie leveren (4 kcal per gram) zoals gewone suiker, glucose, fructose en er zijn zoetstoffen de bijna geen energie leveren zoals stevia en xylitol. In een vermageringsdieet of energiebeperkt dieet worden de snelle suikers die veel energie leveren best geweerd uit de voeding. Je kan dit doen door ze te vervangen door zoetstoffen die niet of nauwelijks energie leveren. Ook in het diabetesdieet is dit meestal aangewezen.