Werkwijze

Duurtijd:  30 minuten (90 min kooktijd)
Deze hutsepot is een superlekkere versie uit het West-Vlaamse Geluwe (Gilwe). Je kan de hutsepot lepelen, maar hij moet eigenlijk zo vast zijn dat je hem ook kunt eten met een vork. Mijn moeder Andrea maakte deze hutsepot vrij regelmatig klaar op donderdag, een varkenspoot kwam er niet altijd aan te pas, maar het gerookte spek was echt wel onmisbaar. Meestal kwam er nog een gebakken braadworst bij liggen. En ‘s anderendaags is de hutsepot nog beter, ook op een bruine boterham met een laagje zachte mosterd. Mmmm!

  • Was, schil en snij alle groenten in grove stukken.
  • Bak de varkenspoot/oor/hammetje in een deel van de margarine mooi bruin in de pan aan alle kanten.
  • Neem een grote kookpot en stoof de uien en het gerookte spek aan in de rest van de margarine. Voeg de wortelen, de rapen, de prei en de selder toe.
  • Blijven aanstoven en regelmatig roeren.
  • Voeg nu de gewassen savooi toe, de spruiten en de aardappelen. Bevochtig met water totdat de aardappelen net niet onder staan.
  • Voeg het vlees toe, samen met wat tijm, enkele blaadjes laurier en een eetlepel runder bouillon mix.
  • Laat nu gedurende 1 à 2 uur zachtjes pruttelen onder deksel.
  • De groenten en de aardappelen gaan uit elkaar vallen en de hutsepot binden. Vanaf dat moment regelmatig roeren tot op de bodem om aanbranden te voorkomen.
  • Afsmaken met zeezout en grof gemalen peper.
  • Kruidenboeket wenst u smakelijk eten!

Ingredienten

Voor 4 personen

Gerookt spek
100g
Grote ui
1 stuk
Margarine
100 g
Prei
1/2 stengel
Wortelen
2 stuks
Selder
2 takjes
Rapen
2 stuks
Savooikool
1/4 stuk
Spruitjes
200 g
Grote aardappelen
4 stuks
Laurier
2 blaadjes
Tijm gedroogd
1 koffielepel
Runder bouillon mix
1 eetlepel
Varkenspoot/oor/hammetje
1 stuk

Bestellijst