Werkwijze

Duurtijd:  10 minuten (zonder baktijd)
Deze koekjes worden gebakken in een wafelijzer met een fijne structuur. In West-Vlaanderen worden ze gebakken  rond Nieuwjaar en aangeboden aan familie en “overkomste” (mensen die op bezoek komen) om de mensen veel ‘geluk’ te wensen. Vandaar de naam: lukken of Nieuwjaarswafeltjes. De industriële versie is ondertussen verkrijgbaar in alle supermarkten van het land…

  • Smelt de boter en doe ze in een mengkom.
  • Doe de drie soorten suiker erbij en klop heel luchtig. (Ik gebruik hiervoor de K-klopper of vlinder en de keukenrobot)
  • Voeg er het ei bij en de Grand-Marnier en laat verder kloppen.
  • Voeg de bloem erbij en meng nog even kort tot je een egale massa krijgt.
  • Leg de deeg afgedekt 24 u in de koelkast.
  • Snij het deeg in kleine porties van ongeveer 20g (zo groot als twee klontjes suiker).
  • Laat het wafelijzer heet worden en leg er 2 stukjes deeg in.
  • Druk het wafelijzer goed dicht en bak goudgeel in een minuutje…
  • Verwijder het wafeltje met een platte brede houten lepel en leg hem op een werkblad om af te koelen. De wafeltjes zijn warm zeer slap en breekbaar, maar ze worden krokant bij het afkoelen.
  • Laat volledig afkoelen. Bewaar de koekjes in een droge gesloten doos.
  • Kruidenboeket wenst u smakelijk eten!

Ingredienten

Voor een kreemdoze vol…

Patisseriebloem
250 gram
Boter
125 gram
Lichtbruine kandijsuiker of 'kindjessuiker'
125 gram
Rietsuiker
125 gram
Eieren
1 stuk
Vanillesuiker
20 gram
Grand Marnier
40 gram

Bestellijst