Werkwijze

Duurtijd:  15 minuten (zonder rijs- en baktijd)
Een recept voor glutenvrij brood, bedoeld voor mensen met coeliakie of  een glutenovergevoeligheid. De basis is glutenvrij havermeel en rijstmeel, beide  rijk aan vezels en nog eens verrijkt met psylliumvezels. De psylliumvezels maken het brood elastisch zodat het brood doet denken aan de broodstructuur met gluten.

 

  • Doe de boter, het zout, het bakpoeder, de honing, de zonnebloempitten, het havermeel en het rijstmeel in de mengkom.
  • Laat de keukenmachine draaien met de kneedhaak op lage snelheid.
  • Weeg het water af en breng het op een temperatuur van 30-40°C. (microgolf)
  • Los de gist op in het water en voeg het bij het deeg.
  • Laat enkele minuutjes draaien tot je ziet dat de boter ook volledig is opgenomen in het slappe deeg.
  • Langer kneden heeft geen zin aangezien er geen gluten moeten geactiveerd worden.
  • Strooi er nu de psylliumvezels bovenop en laat even kort draaien. Het deeg wordt nu al snel elastischer en gaat aan elkaar kleven.
  • Laat het deeg nu 15 minuten rusten. De psylliumvezels zullen verder het deeg vaster maken.
  • Doe het deeg in een bakvorm en strijk hem glad met een vochtige pannenlikker.
  • Strooi er wat glutenvrije havermoutvlokken bovenop.
  • Laat het brood op een warme plaats rijzen onder een vochtige handdoek.
  • Laat het deeg rijzen tot het minstens verdubbeld is in omvang, dat zal ongeveer 30-120 minuten duren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de bekomen dikte van uw deeg.
  • Zet een schaal met water in de oven en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwijder de handdoek en bak het brood gedurende 30 minuten.
  • Ik laat het deeg rijzen in de oven zelf op stand 40-50°, na het rijzen laat ik het brood zitten en zet de oven op 200°C. Tel dan wel 10 minuten extra oventijd bij. Zo gaat het deeg niet inzakken bij het manipuleren naar en in de oven.
  • Haal het brood uit de oven en ontvorm het.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Kruidenboeket wenst u smakelijk eten!

Ingredienten

Voor een lekker broodje van +- 600g

Glutenvrij havermeel
125 gram
Rijstmeel of rijstbloem
125 gram
Water
275 gram
Melkerijboter of olijfolie
20 gram
Zeezout
4 gram
Zonnebloempitten
20 gram
Honing
15 gram
Psylliumvezels
5 gram
Verse gist
20 gram

Bestellijst